You are now at: Home » News » Македонски Macedonian » Text

Зошто бледнеат производите кои одговараат на пластични бои

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-04-03  Source:Микро инекција  Browse number:229
Note: Избледувањето на обоени пластични производи е поврзано со отпорност на светлина, отпорност на кислород, отпорност на топлина, киселина и алкална отпорност на тонерот и карактеристики на употребената смола.

Производите во боја од пластика ќе исчезнат поради многу фактори. Избледувањето на обоени пластични производи е поврзано со отпорност на светлина, отпорност на кислород, отпорност на топлина, киселина и алкална отпорност на тонерот и карактеристики на употребената смола.

Следното е детална анализа на бледнее факторите на пластично боење:

1. Леснотија на обојувачот

Лесната постојаност на обојувачот директно влијае на избледувањето на производот. За производи на отворено изложени на силна светлина, барањето на нивото на постојаност на светлината (постојаност на светлината) на употребената боја е важен индикатор. Нивото на постојаност на светлината е слабо, а производот брзо ќе исчезне за време на употребата. Оценката на отпорност на светлина избрана за производи отпорни на временски услови не треба да биде пониска од шест оценки, по можност седум или осум оценки, а производите од затворен простор можат да изберат четири или пет оценки.

Отпорноста на светлина на носачката смола има големо влијание и врз промената на бојата, а молекуларната структура на смолата се менува и згаснува откако ќе бидат озрачени од ултравиолетовите зраци. Додавањето стабилизатори на светлината, како што се ултравиолетовите абсорбери во главната серија, може да ја подобри отпорноста на светлина на обојувачите и обоените пластични производи.

2. Отпорност на топлина

Топлинската стабилност на отпорен на топлина пигмент се однесува на степенот на термичко слабеење, промена на бојата и избледување на пигментот на температурата на обработката.

Неорганските пигменти се составени од метални оксиди и соли, со добра термичка стабилност и висока отпорност на топлина. Пигментите на органските соединенија ќе претрпат промени во молекуларната структура и мала количина на распаѓање на одредена температура. Особено за ПП, ПА, ПЕТ производи, температурата на обработка е над 280. При изборот на бои, треба да се обрне внимание на отпорноста на топлина на пигментот, а од друга страна треба да се земе предвид времето на отпорност на топлина на пигментот. Времето на отпорност на топлина е обично 4-10 мин. .

3. Антиоксиданс

Некои органски пигменти претрпуваат макромолекуларна деградација или други промени по оксидацијата и постепено бледнеат. Овој процес е оксидација на висока температура за време на обработката и оксидација кога наидувате на силни оксиданти (како што е хромат во хромо жолто). По езерото, во комбинација се користат азо пигмент и хромо жолта, црвената боја постепено ќе исчезне.

4. Отпорност на киселина и алкали

Избледувањето на обоени пластични производи е поврзано со хемиската отпорност на обојувачот (отпорност на киселина и алкали, отпорност на редукција на оксидација). На пример, црвениот молибден хром е отпорен на разредена киселина, но е чувствителен на алкалии, а жолтото од кадмиум не е отпорно на киселина. Овие две пигменти и фенолни смоли имаат силен ефект на намалување на одредени бои, што сериозно влијае на отпорноста на топлина и на временската отпорност на обојувачите и предизвикува бледнеење.

За бледнење на производи во боја од пластика, тие треба да бидат избрани во согласност со условите за обработка и барањата за употреба на пластичните производи, по сеопфатна проценка на горенаведените својства на потребните пигменти, бои, површински активни средства, дисперзиони, носачки смоли и анти- адитиви за стареење.


 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking