You are now at: Home » News » Македонски Macedonian » Text

Главните пречки со кои се соочува развојот на виетнамската автомобилска помошна индустрија

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-08-22  Browse number:414
Note: Министерството за индустрија и трговија на Виетнам откри дека главната причина за неодамнешниот бавен развој на автомобилската помошна индустрија е тоа што автомобилскиот пазар во Виетнам е релативно мал, само една третина од Тајландскиот и една четвртина

Виетнамскиот „Виетнам+“ објави на 21 јули 2021 година. Министерството за индустрија и трговија на Виетнам откри дека главната причина за неодамнешниот бавен развој на автомобилската помошна индустрија е тоа што автомобилскиот пазар во Виетнам е релативно мал, само една третина од Тајландскиот и една четвртина од индонезиските. Еден.

Скалата на пазарот е мала, и поради големиот број склопови на автомобили и дисперзијата на многу различни модели, тешко е за производствените компании (вклучувајќи производство, монтажа на автомобили и производство на делови) да инвестираат и развиваат производи и масовно производство. Ова е пречка за локализација на автомобили и развој на автомобилската помошна индустрија.

Неодамна, со цел активно да се обезбеди снабдување со резервни делови и да се зголеми домашната содржина, некои големи домашни претпријатија во Виетнам активно ги зголемија своите инвестиции во автомобилската помошна индустрија. Меѓу нив, THACO AUTO инвестираше во изградба на најголемиот индустриски парк во Виетнам за производство на резервни делови со 12 фабрики во провинцијата Куанг Нам за да ја зголеми локализираната содржина на автомобили и нивните резервни делови.

Во прилог на автомобилската компанија во Виетнам Чангај, групацијата Берјаја, исто така, инвестираше во изградба на помошен индустриски кластер Успешно-Виетнамско возило во провинцијата Куанг Нин. Ова ќе стане место за собирање на многу компании ангажирани во автомобилската помош. Главните производи на овие компании се автомобилски делови со повисока технолошка содржина, кои не само што им служат на основните деловни активности на групацијата Берјаја, туку и служат за извозни активности.

Експертите во индустријата веруваат дека глобалниот недостиг на снабдување со чипови може постепено да се врати во стабилност на крајот на оваа година или во првата половина на 2022 година. Основниот проблем на виетнамската автомобилска помошна индустрија се уште е малиот пазарен капацитет, што не е погодно за развојот на автомобилско производство и монтажни активности и активности за производство на резервни делови.

Министерството за индустрија и трговија на Виетнам, исто така, признава дека малиот пазарен капацитет и разликата помеѓу цената и трошоците за производство на домашните автомобили и цената и трошоците за производство на увезените автомобили се двете главни пречки за виетнамската автомобилска индустрија.

Со цел да се отстранат гореспоменатите пречки, Министерството за индустрија и трговија на Виетнам предлага да се планира и изгради инфраструктурен систем за да се задоволат потребите на луѓето, особено жителите на големите градови како што се Ханој и Хо Ши Мин.

Со цел да се реши проблемот со разликата помеѓу трошоците за производство на автомобили од домашно производство и увезени автомобили, Министерството за индустрија и трговија на Виетнам смета дека е неопходно да се продолжи со одржување и ефикасно спроведување на повластените политики за даночна стапка за увоз за делови и компоненти кои служат за производство на автомобили и монтажни активности.

Дополнително, размислете за ревизија и дополнување на соодветните прописи за посебни тарифи за да ги поттикнете претпријатијата да го зголемат производството и домашната додадена вредност.
 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking