You are now at: Home » News » Македонски Macedonian » Text

Кои се главните инвестициски предности на Египет во последните години?

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-05-27  Browse number:347
Note: Египет се приклучи на Светската трговска организација во 1995 година и активно учествува во разни мултилатерални и билатерални трговски договори.

Инвестициските предности на Египет се како што следува:

Една е единствената предност во локацијата. Египет се простира на двата континента Азија и Африка, свртени кон Европа преку Средоземното Море на север, и поврзувајќи се со задната земја на африканскиот континент на југо-запад. Суецкиот канал е спасувачка линија што ги поврзува Европа и Азија, а неговата стратешка позиција е исклучително важна. Египет исто така има патишта за превоз и воздушен транспорт што ги поврзува Европа, Азија и Африка, како и копнена транспортна мрежа што ги поврзува соседните африкански земји, со удобен превоз и супериорна географска локација.

Второто е супериорни меѓународни трговски услови. Египет се приклучи на Светската трговска организација во 1995 година и активно учествува во разни мултилатерални и билатерални трговски договори. Во моментов, регионалните трговски договори што се приклучија главно вклучуваат: Договор за партнерство Египет-ЕУ, Договор за поголема арапска зона за слободна трговија, Договор за зона за слободна трговија на Африка, (Соединетите држави, Египет, Израел) Договор за квалификувана индустриска зона, Заедничка за Источна и Јужна Африка Пазар, договори за слободна трговија Египет-Турција и сл. Според овие договори, повеќето производи на Египет се извезуваат во земјите од областа на договорот за да уживаат политика на слободна трговија со нула тарифи.

Третото е доволно човечки ресурси. Од мај 2020 година, Египет има повеќе од 100 милиони жители, што ја прави најнаселена земја на Блискиот исток и трета најнаселена земја во Африка. Има изобилство работна сила. Населението под 25-годишна возраст претставува 52,4 % (Јуни 2017 година) и работната сила е 28,95 милиони. (Декември 2019 година) Египетската работна сила од ниска класа и работна сила од висока класа коегзистираат, а вкупното ниво на плата е многу конкурентно на Блискиот исток и медитеранскиот брег. Англиската стапка на пенетрација кај младите Египќани е релативно висока, и тие имаат значителен број високо образовани технички и менаџерски таленти, а секоја година се додаваат повеќе од 300.000 нови дипломирани студенти на универзитет.

Четвртиот е побогат природен извор. Египет има голема количина неразвиена пустелија по ниски цени, а неразвиените области како што е Горниот Египет дури и обезбедуваат индустриско земјиште бесплатно. Продолжуваат новите откритија на изворите на нафта и природен гас По пуштањето во употреба на гасното поле Зухар, најголемото на Медитеранот, Египет уште еднаш реализира извоз на природен гас. Покрај тоа, таа има изобилни минерални суровини како што се фосфат, железна руда, кварцен руд, мермер, варовник и златна руда.

Петто, домашниот пазар е полн со потенцијал. Египет е трета по големина економија во Африка и трета најнаселена земја.Има силна национална свест за потрошувачката и голем домашен пазар. Во исто време, структурата на потрошувачката е многу поларизирана. Не само што има голем број на луѓе со ниски примања во основната фаза на животна потрошувачка, туку и значителен број на луѓе со високи примања кои влегоа во фаза на уживање во потрошувачката. Според Извештајот за глобална конкурентност на Светскиот економски форум 2019 година, Египет е рангиран на 23-то место според индикаторот за „големината на пазарот“ меѓу 141 најконкурентни земји и региони во светот, и прв на Блискиот исток и Африка.

Шесто, релативно комплетна инфраструктура. Египет има патна мрежа од скоро 180.000 километри, што во основа ги поврзува повеќето градови и села во земјата.Во 2018 година, новата километража на патот беше 3.000 километри. Постојат 10 меѓународни аеродроми, а аеродромот во Каиро е втор по големина аеродром во Африка. Има 15 комерцијални пристаништа, 155 лежари и годишен капацитет за ракување со товар од 234 милиони тони. Покрај тоа, има инсталирано повеќе од 56,55 милиони киловати (јуни 2019 година) капацитет за производство на електрична енергија, капацитетот за производство на електрична енергија е на првото место во Африка и на Блискиот исток и има постигнато значителен вишок на енергија и извоз. Во целина, инфраструктурата во Египет се соочува со стари проблеми, но што се однесува до Африка како целина, таа сè уште е релативно завршена. (Извор: Економска и трговска канцеларија на Амбасадата на Арапска Република Египет)
 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking