You are now at: Home » News » Македонски Macedonian » Text

Виетнам го проширува извозот на пластични производи во ЕУ

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-09-07  Browse number:479
Note: Меѓународниот трговски центар истакна дека во моментов, пластичните производи на ЕУ имаат предност во увезените производи, но бидејќи (овие увезени производи) не подлежат на анти-дампинг давачки (4% до 30%), виетнамските производи за пластична амбалажа се

Неодамна, официјалните податоци покажаа дека меѓу извозот на пластични производи во Виетнам, извозот во ЕУ изнесува 18,2% од вкупниот извоз. Според анализата, Договорот за слободна трговија ЕУ-Виетнам (ЕВФТА), кој стапи на сила во август минатата година, донесе нови можности за промовирање на извозот и инвестициите во секторот за пластика.

Според статистичките податоци на Генералната управа за царина на Виетнам, во последниве години, извозот на пластика во Виетнам порасна со просечна годишна стапка од 14% до 15%, и има повеќе од 150 извозни пазари. Меѓународниот трговски центар истакна дека во моментов, пластичните производи на ЕУ имаат предност во увезените производи, но бидејќи (овие увезени производи) не подлежат на анти-дампинг давачки (4% до 30%), виетнамските производи за пластична амбалажа се подобри од оние на Тајланд, Производите од други земји како Кина се поконкурентни.

Во 2019 година, Виетнам влезе во првите 10 добавувачи на пластика надвор од регионот на ЕУ. Истата година, увозот на ЕУ од пластични производи од Виетнам достигна 930,6 милиони евра, што претставува зголемување од 5,2% на годишно ниво, што претставува 0,4% од вкупниот увоз на пластични производи во ЕУ. Главните увозни дестинации на пластични производи на ЕУ се Германија, Франција, Италија, Обединетото Кралство и Белгија.

Европското и американското биро за маркетинг на Министерството за индустрија и трговија на Виетнам изјави дека во исто време кога EVFTA стапи на сила во август 2020 година, основната даночна стапка (6,5%) што се наплатува за повеќето виетнамски пластични производи е намалена на нула, и системот за тарифни квоти не е имплементиран. Со цел да уживаат во тарифните преференции, виетнамските извозници мора да ги почитуваат правилата на ЕУ за потекло, но правилата за потекло што се применуваат за пластика и пластични производи се флексибилни, а производителите можат да користат до 50% од материјалите без да обезбедат сертификат за потекло. Бидејќи домашните пластични компании во Виетнам с still уште се потпираат на увоз за користени материјали, гореспоменатите флексибилни правила ќе го олеснат извозот на пластични производи во ЕУ. Во моментов, домашното снабдување со материјали во Виетнам учествува само со 15% до 30% од неговата побарувачка. Затоа, виетнамската индустрија за пластика мора да увезува милиони тони ПЕ (полиетилен), ПП (полипропилен) и ПС (полистирен) и други материјали.

Бирото, исто така, изјави дека употребата на ЕУ од ПЕТ (полиетилен терефталат) пластична амбалажа се проширува, што е недостаток за виетнамската пластична индустрија. Ова е затоа што неговите производи за пакување направени од конвенционална пластика с account уште претставуваат голем дел од извозот.

Сепак, извозник на пластични производи рече дека некои домашни компании почнаа да произведуваат ПЕТ и се подготвуваат да извезуваат на главните пазари, вклучувајќи ја и Европската унија. Доколку може да ги исполни строгите технички барања на европските увозници, инженерската пластика со висока додадена вредност, исто така, може да се извезува во ЕУ.
 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking