You are now at: Home » News » Македонски Macedonian » Text

17 принципи на управување со работилница за инјектирање мувла, колку форматори навистина можат да зн

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-01-30  Browse number:453
Note: Како да направите калапи за инјектирање Производството и работењето на работилницата се одвиваат непречено, постигнувајќи „висок квалитет, висока ефикасност и мала потрошувачка“?

Преглед на управување со работилницата за инјектирање

Инјекционото обликување е 24-часовно континуирано работење, вклучувајќи пластични суровини, калапи за инјектирање, машини за обликување со вбризгување, периферна опрема, тела, спрејови, тонери, материјали за пакување и помошни материјали и сл. . Како да направите калапи за инјектирање Производството и работењето на работилницата се одвиваат непречено, постигнувајќи „висок квалитет, висока ефикасност и мала потрошувачка“?

Тоа е целта што секој менаџер за инјекции очекува да ја постигне. Квалитетот на управување со работилницата за инјектирање директно влијае на ефикасноста на производството на обликување на инјектирање, стапката на дефект, потрошувачката на материјал, работната сила, времето на испорака и трошоците за производство. Производството на обликување со инјекции главно лежи во контролата и управувањето. Различни менаџери за инјектирање имаат различни идеи, стилови на управување и методи на работа, а придобивките што ги носат на претпријатието се исто така доста различни, дури и доста различни ...Одделот за обликување на инјектирање е „водечки“ оддел на секое претпријатие. Доколку управувањето со одделот за обликување на инјектирање не се изврши добро, тоа ќе влијае на работењето на сите оддели на претпријатието, што предизвикува времето / квалитетот / испораката да не ги исполнат барањата на клиентите и конкурентноста на претпријатието.

Управувањето со работилницата за инјектирање главно вклучува: управување со суровини / материјали за тонер / млазница, управување со простории за отпадоци, управување со серија за серија, употреба и управување со машини за инјектирање, употреба и управување со калапи за инјектирање , употребата и управувањето со алатките и тела, како и персоналот Обука и управување, управување со безбедноста на производството, управување со квалитетот на пластичните делови, управување со помошен материјал, воспоставување на процес на работа, формулација на правила и прописи / одговорност за позицијата, управување со модел / документ, итн.

1. Научно и разумно екипирање
Одделот за калапи за инјектирање има различни задачи и потребен е научен и разумен персонал за да се постигне разумна поделба на работата и јасни работни одговорности и да се постигне статус на „сè е главно и секој е одговорен“. Затоа, одделот за обликување на инјектирање треба да има добра организациска структура, разумно да ја подели работата и да ги разработи работните обврски на секое работно место.

двајца Управување со просторијата за серија
1. Формулирајте го системот за управување со просторијата за серии и насоките за работа на сериите;

2. Суровините, тонерите и миксерите во сериската серија треба да бидат поставени во различни области;

3. Суровините (материјали што содржат вода) треба да бидат класифицирани и поставени и обележани;

4. Тонерот треба да биде поставен на решетката за тонер и мора да биде добро обележан (име на тонер, број на тонер);

5. Миксерот треба да биде нумериран / идентификуван, а употребата, чистењето и одржувањето на миксерот треба да се изврши добро;

6. Опремени со материјали за чистење на миксер (воздушен пиштол, оган вода, партали);

7. Подготвените материјали треба да бидат запечатени или врзани со машина за запечатување торба и да бидат етикетирани со хартија за идентификација (означувајќи: суровини, број на тонер, машина за употреба, датум на серија, име / шифра на производ, персонал за серија, итн.);

8. Користете ја состојката Канбан и известувањето за состојката и направете добра работа за снимање состојки;

9. Бели / светло обоени материјали треба да се мешаат со посебен миксер и да ја одржуваат околината чиста;

10. Обучете ги персоналот на состојките за деловно знаење, работни одговорности и системи за управување;

3. Управување со просторијата за отпадоци
1. Формулирајте го системот за управување со просторијата за отпадоци и упатствата за работа на отпад.

2. Материјалите за млазницата во просторијата за отпадоци треба да бидат класифицирани / зонирани.

3. Дробиштата треба да се одделат со прегради за да се спречи отпадот да се распрсне и да предизвика мешање.

4. По смачканата вреќа со материјал, таа мора да биде запечатена навреме и да биде обележана со идентификувана хартија (означувајќи: име на суровина, боја, број на тонер, датум на старо и стругалка итн.

5. Дробилката треба да биде нумерирана / идентификувана, а употребата, подмачкувањето и одржувањето на дробилката треба да се направат добро.

6. Редовно проверувајте / затегнувајте ги завртките за прицврстување на сечилото на дробилката.

7. Транспарентниот / бел / светло-обоен материјал за млазницата треба да се уништи со фиксирана машина (подобро е да се оддели просторијата за дробење).

8.Кога го менувате материјалот на млазницата од различни материјали за да ги уништите, потребно е темелно да ги исчистите дробилката и сечилата и да ја одржувате околината чиста.

9. Направете добра работа за заштита на трудот (носете чепчиња за уши, маски, маски за очи) и управување со производството на безбедност за стругалки.

10. Направете добра работа на деловна обука, обука за работни одговорности и обука на системот за управување со стругачите.

4. Управување со работилницата за инјекции на лице место
1. Направете добра работа во планирањето и регионалната поделба на работилницата за инјектирање и разумно наведете ја областа за поставување на машината, периферната опрема, суровини, калапи, материјали за пакување, квалификувани производи, неисправни производи, материјали за млазници и алатки и алатки, и јасно да ги идентификува.

2. Работниот статус на машината за инјектирање треба да закачи „картичка за статус“.

3. Работа за управување со „5S“ на местото на производство на работилницата за инјектирање.

4. „Итно“ производство треба да го одреди излезот на една смена и да ја обеси картичката за итни случаи.

5. Нацртајте ја „линијата за напојување“ во бурето за сушење и наведете го времето на хранење.

6. Направете добра работа во користењето суровини, контролата на материјалот на млазницата на положбата на машината и проверката на количината на отпад во материјалот на млазницата.

7. Направете добра работа во патролната инспекција за време на производствениот процес и зголемете ја имплементацијата на различните правила и прописи (движете се во управување со времето)

8. Направете добра работа во уредувањето на работната сила и предавањето на времето за јадење на одделот за обликување на инјектирање.

9. Направете добра работа во чистење, подмачкување, одржување и ракување со абнормални проблеми на машината / мувлата.

10. Следење и ракување со исклучок на квалитетот на производот и количината на производство.

11. Инспекција и контрола на методите после обработка и методите на пакување на гумени делови.

12. Направете добра работа при проверка на производството на безбедност и отстранување на потенцијалните безбедносни опасности.

13. Направете добра работа во инспекцијата, рециклирањето и чистењето на шаблоните за положба на машината, процесните картички, упатствата за работа и сродните материјали.

14. Зајакнување на инспекцијата и надзорот на статусот на пополнување на разни извештаи и содржини на кана.

5. Управување со суровини / бои во прав / материјали за млазница
1. Пакување, етикетирање и класификација на суровини / бои во прав / материјали за млазница.

2. Евиденција на реквизити за суровини / тонер / материјали за млазница.

3. Непакуваните суровини / тонер / материјали за млазницата треба да бидат запечатени навреме.

4. Обука за пластичните својства и методите за идентификација на материјалот.

5. Формулирајте прописи за процентот на додадени материјали на млазницата.

6. Формулирајте го просторот за складирање (решетка за тонер) и користете прописи за тонерот.

7. Формулирајте индикатори за потрошувачка на материјал и барања за апликации за надополнување.

8. Редовно проверувајте ги суровините / тонерот / материјалите за млазницата за да спречите губење на материјали.


6. Употреба и управување со периферна опрема
Периферната опрема што се користи во производството на калапи за инјектирање главно вклучува: регулатор на температура на мувла, конвертор на фреквенција, манипулатор, автоматска машина за вшмукување, дробилката на машината, контејнерот, бурето за сушење (фен) итн., Целата периферна опрема треба да се направи добро Употреба / одржување / работата за управување може да обезбеди нормално функционирање на производството на обликување со вбризгување. Главните содржини на работата се како што следува:

Периферната опрема треба да биде нумерирана, идентификувана, позиционирана и поставена во партиции.

Направете добра работа во користењето, одржувањето и одржувањето на периферната опрема.

Објави „Упатства за работа“ за периферна опрема.

Формулирајте прописи за безбедно работење и употреба на периферна опрема.

Направете добра работа во работењето / користете обука за периферна опрема.

Доколку периферната опрема не успее и не може да се користи, „статусната картичка“ треба да се обеси дефект на опремата, чекајќи да се поправи.

Воспоставете список на периферна опрема (име, спецификација, количина).

7. Употреба и управување со тела
Алатките за алати се неопходни алатки во индустријата за обработка на калапи за инјектирање. Тие главно вклучуваат тела за корекција на деформацијата на производот, тела за обликување на пластични делови, тела за пробивање / обработка на млазницата и тела за дупчење. За да се обезбеди квалитет на обработка на пластични делови, мора да управува со сите тела (тела), главната содржина на работата е како што следува:

Број, идентификувајте и класифицирајте ги тела за алатки.

Редовно одржување, проверка и одржување на тела.

Формулирајте "Упатства за работа" за тела.

Добра работа во обука за употреба / работа на тела.

Безбедносно работење / употреба регулативи за управување со алати и тела (на пр. Квантитет, низа, време, цел, позиционирање, итн.)

Поднесете ги телата, направете лавици за тела, поставете ги и завршете добра работа за примање / снимање / управување.

8. Употреба и управување со мувла за инјектирање
Калапот за инјектирање е важна алатка за обликување на инекција. Состојбата на мувлата директно влијае на квалитетот на производот, ефикасноста на производството, потрошувачката на материјал, положбата на машината и работната сила и другите индикатори. Ако сакате да го направите производството непречено, мора да завршите добра работа во користењето, одржувањето и одржувањето на калапот за инјектирање. И работата за управување, нејзината главна содржина за управување со работата е како што следува:

Идентификацијата (име и број) на калапот треба да биде јасна (по можност идентификувана по боја).

Направете добра работа во тестирање на мувла, формулирајте стандарди за прифаќање на мувла и контролирајте го квалитетот на мувла.

Формулирајте правила за употреба, одржување и одржување на калапите (видете во учебникот „Структура на мувла за инјектирање, употреба и одржување“).

Разумно поставете ги параметрите за отворање и затворање на мувла, заштита од низок притисок и сила на стегање на мувла.

Воспоставете датотеки со мувла, направете добра работа во спречување на прашина од мувла, спречување на 'рѓа и управување со регистрацијата од и надвор од фабриката.

Калапите за специјални структури треба да ги специфицираат нивните барања за употреба и редоследот на дејствување (знаци за објавување).

Користете соодветни алатки за умре (направете специјални колички за умирање).

Калапот треба да се постави на решетката за калапи или картон.

Направете список со мувла (список) или поставете билборд за област.

девет Употреба и управување со спреј
Спрејовите што се користат при производство на калапи за инјектирање главно вклучуваат: средство за ослободување, инхибитор на 'рѓа, масло за напрсток, отстранувач на дамки од лепило, средство за чистење на мувла и сл., Сите спрејови треба да се користат и да се управуваат добро со цел да се даде целосна игра на нивните главни функции се како што следува:

Видот, перформансите и целта на спрејот треба да бидат наведени.

Направете добра работа на обука за количината на прскање, методите на работа и обемот на употреба.

Спрејот мора да се стави на одредено место (вентилација, температура на околината, спречување на пожар, итн.).

Формулирајте записи за побарување спреј и регулативи за управување со празни рециклирање на шишиња (за детали, погледнете ја содржината на приложената страница).

10. Безбедносно производство на работилница за инјектирање
1. Формулирајте ги „Безбедносниот законик за вработените во Одделот за обликување со инјекции“ и „Безбедносниот законик за работниците во калапот за инјектирање“.

2. Формулирајте прописи за безбедна употреба на машини за инјектирање, дробилки, манипулатори, периферна опрема, тела, калапи, ножеви, вентилатори, кранови, пумпи, пиштоли и спрејови.

3. Потпишете го „Писмото за одговорност за безбедноста на производството“ и спроведете го системот за одговорност за производство на безбедност на „кој е надлежен, кој е одговорен“.

4. Придржувајте се кон политиката „прво безбедност, прво превенција“ и зајакнување на работата за едукација и публицитет на безбедно производство (објавување слогани за безбедност).

5. Направете безбедносни знаци, зајакнете ја спроведувањето на инспекциите на безбедносното производство и системите за управување со безбедносното производство и отстранете ги потенцијалните безбедносни опасности.

6. Направете добра работа во обука на знаење за производство на безбедност и спроведете испитувања.

7. Направете добра работа во превенцијата од пожар во работилницата за обликување на инјектирање и осигурете се дека безбедносниот премин е деблокиран.

8. Објавете го дијаграмот за безбедно спасување од пожар во работилницата за инјектирање и направете добра работа во координацијата / инспекцијата и управувањето со опремата за гаснење пожар (за детали, видете во учебникот „Менаџмент на безбедносно производство во работилница за инјектирање“).


11. Итно управување со производството
Направете ги барањата за уредување на машината за „итни“ производи.

Зајакнете ја употребата / одржувањето на калапи "итни делови" (калапите за компресија се строго забранети).

Однапред направете подготовки за „итно“ производство.

Зајакнување на контролата на квалитетот во производствениот процес на „итни делови“.

Формулирајте регулативи за итно постапување со калапи, машини и абнормалности во квалитетот на производствениот процес на „итните делови“.

„Итната картичка“ е закачена на авионот, а се наведува излезот на час или единечна смена.

Направете добра работа во идентификацијата, складирањето и управувањето (зонирање) на „итните“ производи.

5. „Итно“ производство треба да им даде приоритет на квалификуваните работници и да спроведе почеток на ротација.

Преземете ефикасни мерки за да го скратите времето на циклус на инјектирање за да го зголемите излезот на итните делови.

Завршете добра работа во инспекциите и смените во процесот на производство на итни производи.

12. Управување со алатки / додатоци
Завршете добра работа за снимање на употреба на алатки / додатоци.

Имплементирајте го системот за одговорност на корисникот на алатката (надомест на загуба).

Алатките / додатоците треба редовно да се бројат за да се најдат разлики во времето.

Формулирајте регулативи за управување за пренос на алатки / додатоци.

Направете ормар / ормар за складирање додатоци (заклучен).

Потрошувачките материјали треба да бидат „тргувани“ и проверени / потврдени.

13. Управување со шаблони / документи
Направете добра работа во класификацијата, идентификувањето и чувањето на обрасци / документи.

Завршете добра работа за снимање на употреба на шаблони / документи (картички за процеси на инјектирање, упатства за работа, извештаи).

Наведете го списокот на образец / документ (список).

Добро завршете ја работата во пополнување на „таблата со камери“.

(7) Табла за мувла за инјектирање

(8) Канбан од добри и лоши пластични делови

(9) Примерок од материјал од млазница

(10) Табла Канбан за влез и излез на материјали за млазницата

(11) Контрола на квалитет на пластични делови Канбан

(12) Канбан за план за промена на мувла

(13) Производствен запис канбан


16. Квантитативно управување со производството на калапи за инјектирање
Улогата на квантитативно управување:

A. Користете податоци за да зборувате со силна објективност.

Б. Работната работа е квантифицирана и лесно е да се реализира научен менаџмент.

В. Погодно за зајакнување на чувството за одговорност на персоналот на различни позиции.

D. Може да го стимулира ентузијазмот кај вработените.

E. Може да се спореди со минатото и научно формулирани нови работни цели.

F. Корисно е да се анализира причината за проблемот и да се предложат мерки за подобрување.

1. Ефикасност на производство на обликување со инјектирање (≥90%)

Еквивалентно време на производство

Ефикасност на производството = ———————— × 100%

Табла за вистинско производство

Овој индикатор го проценува квалитетот на контролата на производниот процес и ефикасноста на работата, како одраз на техничкото ниво и стабилноста на производството.

2. Стапка на употреба на суровини (≥97%)

Вкупна тежина на складирање на пластични делови

Стапка на употреба на суровини = ———————— × 100%

Вкупна тежина на суровини што се користат во производството

Овој индикатор ја проценува загубата на суровини во производството на калапи за инјектирање и го одразува квалитетот на работата на секоја позиција и контролата на суровините.

3. Стапка на квалификација на гуми за делови од гума (≥98%)

Инспекција на IPQC во ред количина на серија

Серија квалификација на гумени делови = ———————————— × 100%

Вкупен број на серии доставени на увид од одделот за обликување на инјекции

Овој индикатор го проценува квалитетот на мувлата и дефектната стапка на гумени делови, како одраз на квалитетот на работата, нивото на техничко управување и статусот на контрола на квалитетот на производот на персоналот во различни оддели.

4. Стапка на искористеност на машината (стапка на искористеност) (≥86%)

Време на производство на машина за обликување со инјектирање

Стапка на искористеност на машината = —————————— × 100%

Теоретски треба да се произведе

Овој индикатор го проценува времето на застој на машината за обликување на инјектирање и го одразува квалитетот на работата на машината / одржувањето на мувла и дали работата на управувањето е во функција.

5. Навремена стапка на складирање на инјектирани обликувани делови (98,5%)

Број на делови со обликување на инјекции

Навремена магацинска стапка на инјектирани обликувани делови = —————————— × 100%

Вкупен распоред на производство

Овој индикатор го проценува распоредот на производство на обликување на инекција, квалитетот на работата, ефикасноста на работата и точноста на складирањето на пластични делови и го рефлектира статусот на аранжманите за производство и напорите за следење на ефикасноста на производството.

6. Стапка на оштетување на мувла (≤ 1%)

Број на оштетени калапи во производството

Стапка на оштетување на мувла = —————————— × 100%

Вкупен број на калапи пуштени во производство

Овој индикатор проценува дали се работи за употреба / одржување на мувла и ги одразува квалитетот на работата, техничкото ниво и свеста за употреба / одржување на мувла на релевантниот персонал.

7. Годишно ефективно време на производство по глава на жител (00 2800 часа / лице. Година)

Годишно вкупно производство, еквивалентно време

Годишно ефективно време на производство по глава на жител = ——————————

Годишен просечен број на луѓе

Овој индикатор го проценува статусот на контрола на положбата на машината во работилницата за инјектирање и го рефлектира ефектот на подобрување на калапот и способноста за подобрување на калапи за инјектирање IE.

8. Доцнење во стапката на испорака (≤0,5%)

Број на серии одложена испорака

Одложување на стапката на испорака = —————————— × 100%

Вкупен број на испорачани серии

Овој индикатор го проценува бројот на доцнења во испораката на пластични делови, како одраз на координацијата на работата на различни оддели, ефектите од следењето на распоредот за производство и целокупната работа и управување со одделот за обликување на инјекции.

10. Време на движење и надолу (час / сет)

Голем модел: 1,5 часа Среден модел: 1,0 час Мал модел: 45 минути

Овој индикатор го проценува квалитетот и ефикасноста на работата на калапот / техничкиот персонал и рефлектира дали е подготвена работата пред калапот и техничкото ниво на персоналот за прилагодување.

11. Безбедносни несреќи (0 пати)

Овој индикатор го проценува нивото на безбедноста за производство на безбедност на персоналот во секоја позиција и статусот на обука за производство на безбедност / управување со безбедноста на самото место на вработените на сите нивоа од одделот за обликување на инјектирање, како одраз на важноста и контролата на управувањето со производството на инспекција на безбедноста од одговорното одделение.

Седумнаесет. Документи и материјали потребни за одделот за обликување на инјекции
1. „Упатства за работа“ за вработените во машините за инјектирање.

2. Упатство за употреба за машини за инјектирање.

3. Стандарди за квалитет за делови со вбризгување.

4. Стандардни услови на процес на обликување на инјектирање.

5. Променете ги условите на процесот на обликување на листот за записи.

6. Машина за обликување со инјекции / лист за одржување на мувла.

7. Контрола на квалитетот на персоналот Табела за евиденција за проверка на гумени делови.

8. Лист за производство на машинска позиција.

9. Модел за локација на машината (како што се: знак за потврда ОК, плоча за тестирање, табла во боја, модел на ограничување на дефект, модел на проблем, модел на обработен дел, итн.).

10. Одбор за станици и картичка за статус (вклучувајќи картичка за итни случаи).

 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking