You are now at: Home » News » shqiptar Albanian » Text

Ka fibra lundruese gjatë formimit të injeksionit plastik të përforcuar me fibra qelqi, ndani disa zg

Enlarged font  Narrow font Release date:2021-04-14  Source:Aplikime plastike inxhinierike  Browse number:366
Note: Fenomeni zakonisht njihet si "fibra lundruese", e cila është e papranueshme për pjesët plastike me kërkesa të larta për pamjen.

Gjatë derdhjes së injeksionit të plastikës së përforcuar me fibra qelqi, funksionimi i secilit mekanizëm është në thelb normal, por produkti ka probleme serioze të cilësisë së paraqitjes, dhe shenjat rrezatuese të bardha prodhohen në sipërfaqe, dhe kjo shenjë e bardhë priret të jetë serioze me rritjen e përmbajtja e fibrave të qelqit. Fenomeni zakonisht njihet si "fibra lundruese", e cila është e papranueshme për pjesët plastike me kërkesa të larta për pamjen.

Analiza e shkakut

Fenomeni i "fibrave lundruese" shkaktohet nga ekspozimi i fibrave të qelqit. Fibra e bardhë e xhamit ekspozohet në sipërfaqe gjatë procesit të mbushjes dhe rrjedhjes së shkrirjes plastike. Pas kondensimit, ajo do të formojë shenja radiale të bardha në sipërfaqen e pjesës plastike. Kur pjesa plastike është e zezë Kur ndryshimi i ngjyrës rritet, bëhet më e dukshme.

Arsyet kryesore për formimin e saj janë si më poshtë:

1. Në procesin e rrjedhjes së shkrirjes plastike, për shkak të ndryshimit në rrjedhshmërinë dhe densitetin midis fibrave të qelqit dhe rrëshirës, të dy kanë tendencën e ndarjes. Fibra prej qelqi me dendësi të ulët noton në sipërfaqe dhe rrëshira më e dendur zhytet në të. , Kështu formohet fenomeni i ekspozuar ndaj fibrave të qelqit;

2. Për shkak se shkrirja plastike i nënshtrohet forcës së fërkimit dhe prerjes së vidës, grykës, vrapuesit dhe portës gjatë procesit të rrjedhjes, kjo do të shkaktojë ndryshimin në viskozitetin lokal, dhe në të njëjtën kohë, ajo do të shkatërrojë shtresën e ndërfaqes në sipërfaqja e fibrave të qelqit, dhe viskoziteti i shkrirjes do të jetë më i vogël. , Sa më i rëndë të jetë dëmtimi i shtresës së ndërfaqes, aq më e vogël është forca e lidhjes midis fibrës së qelqit dhe rrëshirës. Kur forca e bashkimit është e vogël në një nivel të caktuar, fibra e qelqit do të heqë qafe skllavërinë e matricës së rrëshirës dhe gradualisht grumbullohet në sipërfaqe dhe do të ekspozohet;

3. Kur shkrirja plastike injektohet në zgavër, ajo do të formojë një efekt "burim", domethënë fibra qelqi do të rrjedhë nga brenda në pjesën e jashtme dhe do të kontaktojë sipërfaqen e zgavrës. Për shkak se temperatura e sipërfaqes së mykut është e ulët, fibra e qelqit është e lehtë dhe kondensohet shpejt. Ajo ngrin menjëherë, dhe nëse nuk mund të rrethohet plotësisht nga shkrirja në kohë, ajo do të ekspozohet dhe do të formojë "fibra lundruese".

Prandaj, formimi i fenomenit "fibra lundruese" nuk lidhet vetëm me përbërjen dhe karakteristikat e materialeve plastike, por gjithashtu ka të bëjë me procesin e formimit, i cili ka kompleksitet dhe pasiguri më të madhe.

Le të flasim për mënyrën e përmirësimit të fenomenit të "fibrave lundruese" nga këndvështrimi i formulës dhe procesit.

Optimizimi i formulës

Metoda më tradicionale është të shtoni kompatibilizues, shpërndarës dhe lubrifikantë në materialet e formimit, duke përfshirë agjentë bashkues silani, kompatibilizues të shartimit të anhidritit maleik, pluhur silikoni, lubrifikantë të acidit yndyror dhe disa të brendshëm ose të importuar Përdorni këto aditivë për të përmirësuar pajtueshmërinë e ndërfaqes midis fibrave të qelqit dhe rrëshira, përmirësojnë uniformitetin e fazës së shpërndarë dhe fazës së vazhdueshme, rrisin forcën e lidhjes së ndërfaqes dhe zvogëlojnë ndarjen e fibrave të qelqit dhe rrëshirës. Përmirësoni ekspozimin e fibrave të qelqit. Disa prej tyre kanë efekte të mira, por shumica e tyre janë të shtrenjta, rrisin kostot e prodhimit dhe gjithashtu ndikojnë në vetitë mekanike të materialeve. Për shembull, agjentët bashkues të lëngshëm të silantit të lëngshëm janë të vështirë për t'u shpërndarë pasi të shtohen, dhe plastikat formohen lehtë. Problemi i formimit të gungave do të shkaktojë ushqim të pabarabartë të pajisjeve dhe shpërndarje të pabarabartë të përmbajtjes së fibrave të qelqit, e cila nga ana tjetër do të çojë në veti mekanike të pabarabarta të produktit.

Në vitet e fundit, metoda e shtimit të fibrave të shkurtra ose mikrosferave të qelqit të zbrazët gjithashtu është përvetësuar. Fibrat e shkurtra ose mikrosferat e qelqit të zbrazët me madhësi të vogël kanë karakteristikat e rrjedhshmërisë dhe shpërndarjes së mirë, dhe të lehtë për të formuar pajtueshmëri të qëndrueshme të ndërfaqes me rrëshirë. Për të arritur qëllimin e përmirësimit të "fibrave lundruese", veçanërisht rruaza qelqi të uritur gjithashtu mund të zvogëlojë shpejtësinë e deformimit të tkurrjes, të shmangë pas-warping të produktit, të rrisë fortësinë dhe modulin elastik të materialit, dhe çmimi është më i ulët, por disavantazhi është se materiali është rezistent ndaj ndikimit Rënia e Performancës.

Optimizimi i procesit

Në fakt, problemi i "fibrave lundruese" gjithashtu mund të përmirësohet përmes procesit të formimit. Elementët e ndryshëm të procesit të formimit të injeksionit kanë efekte të ndryshme në produktet plastike të përforcuara me fibra qelqi. Këtu janë disa rregulla themelore që mund të ndiqen.

01 Temperatura e cilindrit

Meqenëse shkalla e rrjedhjes së shkrirjes së plastikës së përforcuar me fibra qelqi është 30% deri 70% më e ulët se ajo e plastikës jo të përforcuar, rrjedhshmëria është e dobët, kështu që temperatura e tytës duhet të jetë 10 deri në 30 ° C më e lartë se normalja. Rritja e temperaturës së fuçisë mund të zvogëlojë viskozitetin e shkrirjes, të përmirësojë rrjedhshmërinë, të shmangë mbushjen dhe saldimin e dobët dhe të ndihmojë në rritjen e shpërndarjes së fibrave të qelqit dhe zvogëlimin e orientimit, duke rezultuar në një vrazhdësi më të ulët të produktit.

Por temperatura e tytës nuk është aq e lartë sa të jetë e mundur. Një temperaturë shumë e lartë do të rrisë prirjen e oksidimit dhe degradimit të polimerit. Ngjyra do të ndryshojë kur është e lehtë dhe do të shkaktojë koksim dhe nxirje kur është e fortë.

Kur vendosni temperaturën e tytës, temperatura e seksionit të ushqimit duhet të jetë pak më e lartë se kërkesa konvencionale, dhe pak më e ulët se seksioni i ngjeshjes, në mënyrë që të përdorni efektin e tij të ngrohjes për të zvogëluar efektin prerës të vidës në fibrën e qelqit dhe për të zvogëluar viskoziteti lokal. Dallimi dhe dëmtimi i sipërfaqes së fibrave të qelqit sigurojnë forcën e lidhjes midis fibrave të qelqit dhe rrëshirës.

02 Temperatura e mykut

Diferenca e temperaturës midis kallëpit dhe shkrirjes nuk duhet të jetë shumë e madhe për të parandaluar që fibra qelqi të sillet në sipërfaqe kur shkrirja është e ftohtë, duke formuar "fibra lundruese". Prandaj, kërkohet një temperaturë më e lartë e mykut, e cila është e dobishme për të përmirësuar performancën e mbushjes së shkrirjes dhe për të rritur. Isshtë gjithashtu e dobishme të bashkoni forcën e vijës, të përmirësoni përfundimin e sipërfaqes së produktit dhe të zvogëloni orientimin dhe deformimin.

Sidoqoftë, sa më e lartë të jetë temperatura e kallëpit, aq më e gjatë është koha e ftohjes, sa më e gjatë të jetë cikli i formimit, aq më e ulët është produktiviteti dhe sa më e lartë të jetë tkurrja e kallëpit, kështu që sa më e lartë të mos jetë, aq më mirë. Vendosja e temperaturës së kallëpit duhet të marrë parasysh edhe varietetin e rrëshirës, strukturën e kallëpit, përmbajtjen e fibrave të qelqit, etj. Kur zgavra është komplekse, përmbajtja e fibrave të qelqit është e lartë dhe mbushja e kallëpit është e vështirë, temperatura e kallëpit duhet të rritet në mënyrë të duhur.

03 presion injeksioni

Presioni i injeksionit ka një ndikim të madh në formimin e plastikës së përforcuar me fibra qelqi. Presioni më i lartë i injektimit është i favorshëm për mbushjen, përmirësimin e shpërndarjes së fibrave të qelqit dhe zvogëlimin e tkurrjes së produktit, por kjo do të rrisë stresin dhe orientimin e prerjes, duke shkaktuar lehtësisht shtrembërim dhe deformim, dhe duke hequr vështirësitë, madje duke çuar në probleme të tejmbushjes. Prandaj, për të përmirësuar fenomenin "fibra lundruese", është e nevojshme të rritet presioni i injektimit pak më i lartë se presioni i injektimit të plastikës jo të përforcuar në përputhje me situatën specifike.

Zgjedhja e presionit të injeksionit nuk lidhet vetëm me trashësinë e murit të produktit, madhësinë e portës dhe faktorë të tjerë, por gjithashtu lidhet me përmbajtjen dhe formën e fibrave të qelqit. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë përmbajtja e fibrave të qelqit, aq më e gjatë është gjatësia e fibrave të qelqit, aq më i madh duhet të jetë presioni i injektimit.

04 presion mbrapa

Madhësia e presionit të kthimit të vidës ka një ndikim të rëndësishëm në shpërndarjen uniforme të fibrave të qelqit në shkrirje, rrjedhshmërinë e shkrirjes, dendësinë e shkrirjes, cilësinë e pamjes së produktit dhe vetitë fizike dhe mekanike. Zakonisht është më mirë të përdorni një presion më të lartë të shpinës. , Ndihmoni për të përmirësuar fenomenin e "fibrave lundruese". Sidoqoftë, presioni tepër i lartë i shpinës do të ketë një efekt qetësimi më të madh në fibrat e gjata, duke e bërë shkrirjen degraduar lehtësisht për shkak të mbinxehjes, duke rezultuar në njollë dhe vetitë e dobëta mekanike. Prandaj, presioni i prapambetur mund të vendoset pak më i lartë se ai i plastikës jo të përforcuar.

05 Shpejtësia e injeksionit

Përdorimi i një shpejtësie më të shpejtë injeksioni mund të përmirësojë fenomenin "fibra lundruese". Rritni shpejtësinë e injektimit, në mënyrë që plastika e përforcuar me fibra qelqi të mbushë shpejt zgavrën e mykut, dhe fibra e qelqit bën lëvizje të shpejtë aksiale përgjatë drejtimit të rrjedhës, e cila është e dobishme për të rritur shpërndarjen e fibrave të qelqit, për të zvogëluar orientimin, për të përmirësuar forcën të vijës së saldimit dhe pastërtisë së sipërfaqes së produktit, por Vëmendje duhet kushtuar për të shmangur "spërkatjen" në hundë ose portë për shkak të shpejtësisë tepër të shpejtë të injektimit, duke formuar defekte gjarpri dhe duke ndikuar në pamjen e pjesës plastike.

06 shpejtësia e vidës

Kur plastifikoni plastikat e përforcuara me fibra qelqi, shpejtësia e vidës nuk duhet të jetë shumë e lartë për të shmangur fërkimet e tepërta dhe forcën e prerjes që do të dëmtojë fibrën e qelqit, shkatërron gjendjen e ndërfaqes së sipërfaqes së fibrave të qelqit, zvogëlon forcën e lidhjes midis fibrave të qelqit dhe rrëshirës , dhe përkeqësojnë "fibra lundruese". "Fenomenet, veçanërisht kur fibra e qelqit është më e gjatë, do të ketë gjatësi të pabarabartë për shkak të një pjese të thyerjes së fibrave të qelqit, duke rezultuar në forcë të pabarabartë të pjesëve plastike dhe vetitë e paqëndrueshme mekanike të produktit.

Përmbledhje e procesit

Përmes analizës së mësipërme, mund të shihet se përdorimi i temperaturës së lartë të materialit, temperaturës së lartë të mykut, presionit të lartë të injektimit dhe presionit të shpinës, shpejtësisë së lartë të injektimit dhe injektimit të shpejtësisë së ulët të vidës është më e dobishme për të përmirësuar fenomenin e "fibrave lundruese".


 
 
[ News Search ]  [ Add to Favourite ]  [ Publicity ]  [ Print ]  [ Violation Report ]  [ Close ]

 
Total: 0 [Show All]  Related Reviews

 
Featured
RecommendedNews
Ranking